19 Ağustos 2009 Çarşamba

MEMBRILLO - iSPANYOL AYVA PÜRESİ


Membrillo, İspanya'da şarap ve peynirle ikram edilen bir çeşit ayva püresidir. Tadı ayva reçeline benzer.
Malzemeler:

1 kg ayva
1/2 kg şeker
su
Yapılışı:
Ayvaları soyup doğrayın. Bir tencereye çekirdekleriyle birlikte koyun. Üzerlerini örtecek kadar su ilave ederek kaynatın. Ayvalar iyice suyunu çekince tencerede kalan suyla birlikte blendırdan geçirip püre haline getirin. Şekeri ilave ederek rengi kızıla dönünceye kadar sürekli karıştırarak kaynatın.
Püreyi bir borcama yayarak buzdolabında 3-4 saat bekletin. Daha sonra dilimleyerek saklama kabına alın. Bu şekilde membrilloyu 1-2 yıl muhafaza edebilirsiniz.
Nasıl ve nerede kullanılır?
Membrillo, peynire çok yakışır. Yemekten önce ekmek, peynir ve şarap eşliğinde ikram edilen bir iştah açıcı olarak servis yapılabilir. Salatalarda cevizle birlikte, ayrıca kahvaltıda marmelat olarak tüketilebilir.
Quasedilla yaparken tortilla ekmeğinin üzerine rendelenmiş peyniri koyduktan sonra, küp küp doğradığınız membrilloyu ekleyin. Biraz pişince suyunu hafifçe bırakarak peynirle özleşecektir. Diğer tortillayı üzerine kapattıktan sonra ters çevirip tekrar pişirin ve servis yapın. Tatlı ve tuzlu tatları birarada sevenler için değişik bir alternatif!

GUACAMOLE - AVOKADOLU DİP SOS


Malzemeler:
2 adet taze soğan
1 domates
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 avokado
1/2 limonun suyu
tuz, karabiber
Yapılışı:
Taze soğanları ince ince doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. Bir avokadoyu ortadan ikiye bölüp içini kaşıkla çıkartın. Çatalla ezin. Bir kasede domateslerin yarısını, soğanın yarısını ve avokadoları karıştırın. İçine yağ, tuz, karabiber ve limonu ilave edin. İsterseniz içine acı sivri biber de doğrayabilirsiniz.
Kalan domates ve taze soğanları ayrı bir yerde harmanlayın. Tuz, limon ve karabiber ekleyin.
Yassı bir kaba guacamole, domates-soğan karışımı ve sour cream koyarak quasedillas'ın yanında servis yapın. Sour cream bulamazsanız:

AVOKADO NASIL SEÇİLİR?



Avokado, cilde en iyi gelen meyvelerden biri olmakla birlikte çok önemli bir anti-oxidant'tır. İçerdiği doymamış yağ asitleri ile kötü kolestrolü önler, damarları güçlendirir. Birçok protein, vitamin ve mineral içerdiği için beslenmenin vazgeçilmez bir parçasıdır.
Nasıl seçilir ve nasıl kullanılır?
Olgun bir avokado kahverengidir. Mümkün olan en yumuşak ve en koyu renkli meyveyi seçin. Yeşil avokadoyu buzdolabına koymadan dışarıda bekletirseniz birkaç gün içinde rengi koyulaşıp içi yumuşayacak ve kullanılabilir hale gelecektir.
Avokado, ikiye bölündükten sonra çekirdeğine hafifçe bıçakla vurulur, çekirdek böylece bıçakla birlikte çıkacaktır. Bir kaşık yardımıyla avokadonun iç kısmı çıkarılır.
Avokado, özellikle karides ve tavuğa çok yakışan bir meyvedir. Bunun yanında; taze soğan, tuz, limon, kırmızı biber, ceviz eklenerek salata olarak da tüketilebilir. Yağlı bir meyve olduğu için yağ ilave etmeye gerek yoktur. Çabuk karardığı için kullanmadan hemen önce bol limon sıkmak gerekir.

TAVUKLU PEYNİRLİ QUASEDILLAS



Quasedillas; peynir, tavuk, vb. malzemelerden yapılan bir Meksika yemeğidir. Meksika mutfağını (baharat ve acı içerdiğinden) çok fazla haz etmesem de, quasedillas çok sevdiğim bir yemek. Hem çok kolay, hem de çok lezzetli. Guacamole (avokado dip) , sour cream (bir çeşit peynir) ve domates ile servis yapılan bu yemek, değişikliğe açık olan ve yeni tatlar arayan herkese tavsiye edilir! İşte tarifi:

Malzemeler:
4 Tortilla ekmeği (Tortilla, bazlamadan daha ince yufkadan daha kalın bir İspanyol ekmeği. Meksika ve Amerika'da çok fazla tüketiliyor.)
Mozarella veya kaşar peyniri, rendelenmiş
Tavuk göğsü
Sıvıyağ (riviera zeytinyağı)


Yapılışı:
Tavuk göğsünü sıvıyağda kızartın. Küp küp doğrayın ve tekrar biraz yağda çevirin. Başka bir tavaya biraz sıvıyağ koyun. Tortilla ekmeğini tavada bir iki dakika ısıttıktan sonra üzerine rendelenmiş peynirleri ve pişirip küp küp doğradığınız tavukları yayın. Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine ikinci tortilla ekmeğini kapatarak bir dakika daha pişirin. Daha sonra tortillaları bir spatula yardımıyla çevirin, böylece yemeğiniz hazır. Guacamole, sour cream (yoksa kese yoğurdu kullanabilirsiniz) ve domatesli çeşniyle servis yapın.