10 Eylül 2009 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE, MUHAMMARA, HAVUÇLU MEZE VE HUMUS


ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE


Bu yemek eşimle benim favorilerimiz arasında... Yazın hemen her hafta soframızda bulunduruyoruz. Bu sağlıklı ve lezzetli yemeğin birkaç püf noktası var:
  • Öncelikle taze fasulyeyi alırken "taze" olmasına çok dikkat edin. Elinizle kırdığınızda kütlemeli ve içinden pıt diye su fışkırmalı. (Biliyorum komik oldu ama gerçekten en önemli nokta bu!)
  • Fasulyeyi ayıklarken mutlaka iki kenarını da kesin. Kimse kılçıklı bir fasulye yemek istemez.
  • Pişirirken kesinlikle karıştırmayın.
  • Şeker eklemeyi unutmayın.

Malzemeler:

1/2 kg taze fasulye, 2 domates, 1 soğan, 1 yemek kaşığı riviera zeytinyağı, tuz, şeker

Yapılışı:

Soğanı küp küp doğrayın. Çok yüksek olmayan bir tencereye yağı ve soğanları koyun. Üzerine fasulyeleri dizin. Fasulyelerin üzerine 1 ,5 tatlı kaşığı tuz ve 1,5 yemek kaşığı şeker serpin. En üste domatesleri koyun. 1 su bardağı sıcak su ekleyerek pişirin. Ocaktan indirip soğuttuktan sonra üzerine 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı koyun.

HAVUÇLU MEZE

Çok pratik ve lezzetli bir meze daha. Bu mezeye genellikle mayonez konur, fakat ben sağlık açısından mayonez koyma taraftarı değilim. Eğer kese yoğurdu kullanırsanız mayonezli tarifi zaten aratmıyor. Sofranızı renklendirecek bu mezeyi denemenizi öneririm.

Malzemeler:

2 adet havuç
1 yemek kaşığı riviera zeytinyağı
1 diş sarımsak
1 kase kese yoğurdu

Yapılışı:

Havuçları rendeleyin. Bir tavada yağ ile birlikte kavurun. Havuçlar ölünce ezilmiş sarımsak ve yoğurtla karıştırın. Afiyet olsun!

KİMYONLU KIZARMIŞ TAVUK

Ben tavuk kokusundan rahatsız olanlardanım. Tavuk ne kadar pişerse pişsin, burnuma en ufak bir "haşlanmış tavuk kokusu" gelirse, o yemeği hayatta yiyemem. İşte bu tarif tavuğun kokusundan muzdarip olanlar için muhteşem bir alternatif... Tarifi uygulamadan önce tavuk butlarını yaklaşık 4-5 saat sütün içinde bekletin. Böylece tavuk kızartılınca sertleşmiyor, yumuşacık kalıyor. Sütle marine ettiğiniz tavukları yıkadıktan sonra yarım limonla ovun. Bu da tavuğun kokusunu alıyor. Ve diyet yapanlar! Bu tarifte hiç yağ kullanmadım, lezzeti muhteşem, mutlaka denemenizi öneririm. Eşimle diyet yaptığımız bu "tatsız tuzsuz" günlerde, bu yemek bize ilaç gibi geldi :))

Malzemeler:

6 adet tavuk but
Marine etmek için süt (yaklaşık yarım litre)
1 adet limon
Kimyon
Kekik
Tuz

Yapılışı:

Butları bir limonun yarısıyla iyice ovun. Hiç yağ koymadığınız büyük bir teflon tavanın içine butları dizin. (Tavanın teflon olması önemli.) Üstlerine biraz limon sıkın. Tavanın kapağının kapatarak 20 dk kadar pişirin. Etler kemikten ayrılmaya başlayınca önce biraz kekik ekin. Sonra tavukları çevirerek her taraflarına gelecek şekilde kimyon ekin. Bu işlemi 10 dk sonra 1 defa daha tekrarlayın. Tavuklar kızarınca servis yapın.

DOMATESLİ BULGUR PİLAVI

Malzemeler:

1 su bardağı bulgur, 2 adet domates, 1 adet soğan, 1 tablet et suyu, 1 yemek kaşığı tereyağı, tuz

Yapılışı:

Soğanları rendeleyin. Bir tencerede tereyeğı ile birlikte 5 dk kavurun. Domateslerin kabuklarını soyup blendırdan geçirin. Tencereye ekleyin. Bir bardak sıcak suda et suyu tabletini karıştırarak çözün. Tencereye bulguru ve et suyu karıştırdığınız sıcak suyu ekleyin. Tuz ve yarım su bardağı sıcak su ekledikten sonra devamlı karıştırarak pişirin. Bulgur suyunu çekince 20 dk demlenmeye bırakıp servis yapın.