16 Ağustos 2009 Pazar

KIYMALI ALİ NAZİK


Ali Nazik aslında etle yapılan bir yemektir. Fakat bu şekli hem daha pratik hem de aynı tadı veriyor.
Bu yemeğin en sıkıntılı bölümü patlıcanların közlenmesi. Patlıcan közlemek aslında bazı pratik bilgiler edinince çok kolay. Patlıcanları ocakta közlemek için tüm ocağı baştan aşağı temizlemeyi göze almanız gerekiyor. Fakat Türkiye'de bunun çaresini bulmuşlar. Migroslarda bile satılan "közmatik" adlı aletle bu işi kolaylıkla yapabilirsiniz. Ben Amerika'da böyle bir alet bulamadım, bu yüzden bu aleti hiç denemedim, benden sadece söylemesi...Uygulaması size kalmış. Benim yöntemim ise eski yöntem: Fırının alt ve üst telini alüminyum ile kapladıktan sonra üst teline patlıcanları dizin. Yaklaşık 185 C derecede (400 F) 20-25 dakika pişirin. Patlıcanların sapları çok kolay çıkacak hale gelince patlıcanlarınız közlenmiş demektir. Görüntü yaklaşık olarak şöyle oluyor:





Şimdi Ali Nazik'in tarifine geçelim:
Malzemeler:


500 gr kıyma
1 kuru soğan
1 sivri biber
2 közlenmiş patlıcan
Sıvıyağ
kekik, kimyon, tuz, karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
yoğurt
2 diş sarımsak
Yapılışı:


Bir tencereye sıvıyağ koyun. Soğanve kıymayı kavurun. 5 dakika sonra biberleri, tuzu ve baharatları da ekleyip soğanlar ölünceye kadar kavurun. Ayrı bir yerde közlenmiş ve çekirdekleri ayıklanmış patlıcanları ince ince doğrayın. Bir tavaya tereyağını koyup patlıcanları biraz pişirin. Sarımsaklı yoğurt hazırlayıp patlıcanlarla yoğurdu harmanlayın.
Servis tabağına önce yoğurtlu patlıcanı, sonra kıymalı karışımı koyun. Üzerine tereyağ gezdirerek servis yapın.

BİSKÜVİLİ KOLAY PASTA


Bu pasta özellikle dondurucuda uzun süre muhafaza edilebildiği için, aniden gelen misafirlere çıkarabileceğiniz mükemmel bir tatlı. Yapılışı çok kolay ve tadı nefis.

Malzemeler:

1 paket Hanımeller Kurabiyem Çikolata Parçalı bisküvi (cholocate chunk)
1 paket Hanımeller Fındıklı bisküvi (chocolate chunk - sade)
1 paket sade bisküvi (goya waffle)
2 bardak süt
Krem şanti (isteğe bağlı)

Yapılışı:

Tüm malzemeleri bir çatal yardımıyla karıştırın. (Blendırdan geçirmeyin). Kek kalıbına veya borcama dökün. En az 3 saat derin dondurucuda soğuttuktan sonra üzerine çikolata sosu dökerek servis yapın.

MUHAMMARA


Muhammara (veya muammara) Türkiye'de çok yaygın olmasa da Amerika'daki Arap ve Türk restoranlarında çok yaygın olan bir meze. Biberleri közlemek dışında hiçbir zahmeti olmayan bu doğu kültürüne ait bu mezeyi hiç yemediyseniz denemenizi tavsiye ederim. Özellikle ekmek üzerine sürüldüğünde nefis oluyor. Mısır cipsi için de harika bir dip sos. Yapılışı biber közlemek dışında çok kolay, tüm malzemeleri blendırdan geçirin. Ne çok cıvık ne çok sert olmalı, bu yüzden ölçülere dikkat etmek gerekiyor.

Malzemeler:

2 adet büyük közlenmiş kırmızı biber (konserve biber kullanmanızı tavsiye etmiyorum)
1 kaşık biber salçası
1 su bardağı ekmek içi (bread crumbs)
1 çay kaşığı kimyon
1 limonun suyu (hazır limon suyu aynı tadı vermiyor)
1/2 su bardağı ceviz
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı


Tüm malzemeleri blendırdan geçirip servis yapın.

MEYVELİ İRMİK TATLISI



İrmik deyince benim aklıma hep irmik helvası geliyor. Ananemin gecenin geç saatlerinde bile hiç üşenmeden bana irmik helvası pişirmesini asla unutamam. Bu yüzden irmik helvasının yeri bambaşkadır benim için. Bu tatlı ise irmiğe farklı bir bakış açısı getiriyor, tadı irmik helvasından çok farklı, daha hafif, bence mükemmel bir yaz tatlısı. Tatlınızı bu şekilde kek kalıbında servis yapabilirsiniz, isterseniz tüm mevsim mevyeleriyle süsleyebilirsiniz. Veya kare bir borcam kalıbına tatlınızı döküp, soğuyunca üzerine çilek ve kivileri dizip servis yapabilirsiniz, yaratıcılığa çok müsait bir tatlı! Tarifi şöyle:
Malzemeler:
11 yemek kaşığı irmik (ne kadar irmik koyarsanız o kadar katı oluyor)
13 yemek kaşığı şeker
1 litre süt
1/2 yemek kaşığı tereyağı
1 limon
1 paket vanilya
Yapılışı:
Limonun kabuklarını incecik rendeleyin. (Ne kadar çok koyarsanız o kadar ekşimsi tat veriyor.) Sütü, irmiği, limon kabuğunu, şekeri düşük ısıda sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya yakın vanilyayı ve yağı ekleyin.
Kaynadıktan sonra tatlıyı ocaktan indirerek kek kalıbına veya borcama dökün. Soğuduktan sonra üzerini meyvelerle ve tarçınla süsleyerek servis yapın.

KADINBUDU KÖFTE



Uzun zamandır yapmayı düşündüğüm fakat bir türlü yapmaya cesaret edemediğim yemeklerden biriydi kadunbudu köfte. Sonunda cesaret edip bir tarif denedim. Sanırım başarılı da oldum, eşimin dediğine göre bu köfte "anane köftesi gibi"olmuş! (ki ikimiz için de çok ama çok değerlidir ananelerimizin tadına doyamadığımız ve hala kokuları burnumuzda, damakları tadımızda kalan yemekleri...) Sizin için de özelse "anane"nizin yemekleri, umarım bu tarifte bizim bulduğumuz tadı siz de alırsınız. İşte tarif:


Malzemeler:

500 gr kıyma
2 soğan
1 su bardağı pirinç
yarım demet maydanoz
3 yumurta
1 kase un
tuz, karabiber

Yapılışı:

Soğanları ince ince doğrayın. Bir tavaya biraz sıvıyağ koyarak kıymanın yarısını ve soğanları kavurun. Pirinci yıkayıp haşlayın. Kalan kıymanın içine (çiğ olanın) 1 yumurta, yarım demet kıyılmış maydanoz ve haşlanmış pirinci ekleyip iyice karıştırın. Daha sonra önceden kavurduğunuz soğan ve kıymayı, tuz ve karabiberi de karışıma ekleyerek iyice yoğurun ve buzdolabında 2 saat bekletin.
Bir kaseye 2 yumurtayı kırın. Bir kase un hazırlayın. Elinizle yassı şekiller verdiğiniz köfteleri önce una, sonra yumurtaya buladıktan sonra kızartın.