16 Ağustos 2009 Pazar

KIYMALI ALİ NAZİK


Ali Nazik aslında etle yapılan bir yemektir. Fakat bu şekli hem daha pratik hem de aynı tadı veriyor.
Bu yemeğin en sıkıntılı bölümü patlıcanların közlenmesi. Patlıcan közlemek aslında bazı pratik bilgiler edinince çok kolay. Patlıcanları ocakta közlemek için tüm ocağı baştan aşağı temizlemeyi göze almanız gerekiyor. Fakat Türkiye'de bunun çaresini bulmuşlar. Migroslarda bile satılan "közmatik" adlı aletle bu işi kolaylıkla yapabilirsiniz. Ben Amerika'da böyle bir alet bulamadım, bu yüzden bu aleti hiç denemedim, benden sadece söylemesi...Uygulaması size kalmış. Benim yöntemim ise eski yöntem: Fırının alt ve üst telini alüminyum ile kapladıktan sonra üst teline patlıcanları dizin. Yaklaşık 185 C derecede (400 F) 20-25 dakika pişirin. Patlıcanların sapları çok kolay çıkacak hale gelince patlıcanlarınız közlenmiş demektir. Görüntü yaklaşık olarak şöyle oluyor:





Şimdi Ali Nazik'in tarifine geçelim:
Malzemeler:


500 gr kıyma
1 kuru soğan
1 sivri biber
2 közlenmiş patlıcan
Sıvıyağ
kekik, kimyon, tuz, karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
yoğurt
2 diş sarımsak
Yapılışı:


Bir tencereye sıvıyağ koyun. Soğanve kıymayı kavurun. 5 dakika sonra biberleri, tuzu ve baharatları da ekleyip soğanlar ölünceye kadar kavurun. Ayrı bir yerde közlenmiş ve çekirdekleri ayıklanmış patlıcanları ince ince doğrayın. Bir tavaya tereyağını koyup patlıcanları biraz pişirin. Sarımsaklı yoğurt hazırlayıp patlıcanlarla yoğurdu harmanlayın.
Servis tabağına önce yoğurtlu patlıcanı, sonra kıymalı karışımı koyun. Üzerine tereyağ gezdirerek servis yapın.

1 yorum:

  1. elinize sağlık. ben de bugün kıymalı ali nazik yapıyorum. kimler nasıl hazırlamış diye göz attım, sizin yazınıza rastladım.

    YanıtlaSil