3 Ekim 2009 Cumartesi

SOUR CREAM VE ÇİKOLATALI KEK


Sour Cream ve çikolatalı kek Williams Sonoma'nın en sevdiğim tariflerinden biri. Gerçekten tadı yoğun ve enfes. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler:
2 1/4 cup un (1 cup:240 ml'dir.)
1 cup kakao
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
3/4 tatlı kaşığı karbonat
1/4 tatlı kaşığı tuz
16 yemek kaşığı tereyağı (veya margarin)
1 1/2 cup şeker
4 yumurta
1 paket vanilya
1 1/2 cup sour cream
1 paket bitter çikolata
Sour cream yerine ne kullanalım:
Sosu için:
1 cup şeker
1/2 cup su
1 yemek kaşığı çikolata likörü
Yapılışı:
Bütün malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor.
Fırını 325 F (165 C) dereceye getirin. Kek kalıbını yağlayın. Çikolatayı ben mari usülü eritin.
(Bir tencereye su ekleyin ve içine bir ısıya dayanıklı kase koyun. Çikolataları kasenin içine koyun. Böylece çikolatalar suyun sıcaklığıyla eriyecektir.)
Bir kasede un, kakao, kabartma tozu, karbonat ve tuzu iyice karıştırın. Başka bir kasede margarini (veya tereyağını) mikserle 45 saniye çırparak krema gibi olmasını sağlayın. Şekeri ekleyerek 5 dakika daha çırpın. Ardından teker teker yumurtaları ekleyerek karıştırmaya devam edin. En son vanilyayı ekleyin.
Un ve sour cream'i üçe ayırarak karışıma ekleyin. Bir un, bir sour cream, ardından yine un, sour cream şeklinde 3 kerede tüm unu ve sour creami karışıma ekleyin. Karışımın içinde hiç un kalmayana dek tüm malzemelerin iyice özleşmesini sağlayın. En son erittğiniz çikolatayı da yavaşça karışıma ekleyin. Yağladığınız kek kalıbına karışımı dökerek fırına verin.
Bu sırada sosu hazırlayın: Küçük bir tencerede su ve şekeri şeker eriyene dek düşük ısıda karıştırın. Şeker eriyince şerbeti ocaktan alarak içine çikolata likörünü ilave edin.
Kekiniz piştikten sonra fırından çıkararak 10-15 dk bekletin. Daha sonra kalıptan çıkararak, ılık kekin üzerine hazırladığınız sosu bir fırça yardımıyla sürün. Kek oda sıcaklığına gelince üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.
Not: Ben likör sevmediğim için sos hazırlamadım.

Nordic Ware marka gül şeklinde kalıbım:

12 yorum:

  1. tarifte harika kalıpta harika malesef ben burda pasta malzemesi adına pek bişey bulamıyorum.sour cream da oladugu gibi bende burda aylarca krema arasmıştım karşıma kahvaltıda yedigimiz peynir yogurt karışımı gibi smıntına çıktı meger burda krema olarak o kullanılıyormuş :P

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Karamel Mutfak,
    Sour Cream bulamadıysan yerine kullanabileceğin tarifleri blogumda "Sour Cream Yerine Neler Kullanılır" başlığıyla yazdım, aşağıdaki linkten bulabilirsin:

    http://melisinmutfagi.blogspot.com/2009/10/sour-cream-yerine-neler-kullanilir.html

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. selam melis..kek harika gözüküyor..kalıba bayıldım zaten..seni izlemeye aldım canım..sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize saglik kek nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  5. Tam benlik bir kek bu! Tarif icin tesekkurler. Hollandadan sevgiler. (Takibe aliyorum seni :) )

    YanıtlaSil
  6. Melisciğim gerçekten yemeye kıyamam ellerine sağlık...
    Kalıp ayrı kek ayrı bir güzel:)))

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar Meliscigim, canim kek ve kalibin harika ellerine saglik. Bayilirim cikolatali keklere, hiiim olsada yesek, sevgiler iletiyourm....

    YanıtlaSil
  8. Selamlar arkadaşım,kekin harika görünüyor ellerine sağlık ama kek kalıbına bayıldım :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık Meliscim. Nurşene katılıyorum kek kalıbı çok güzel, çok zevklisin canım.

    YanıtlaSil
  10. nefis olmuş bence ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  11. kalıba bayıldım.neler yapılır bunla neleeeer

    YanıtlaSil
  12. Meliscigim kekin cok lezzetli ve $ik görünüyor.:)
    Ellerine saglik canim!
    Sevgiler...

    YanıtlaSil