19 Ocak 2010 Salı

YABANİ MANTAR ÇORBASI

Uzun bir aradan sonra tekrar mutfağıma ve bloğuma döndüm. Yemek yapmayı benim kadar özleyen biri daha var mıdır acaba diye düşünüyorum bazen... Yemek yapamadığı zamanlarda bile internetten veya kitaplardan deli gibi tarif aranan, gittiği her restoranda yediği her yemeğin içeriğini tahmin edip evde yapmaya çalışan... Hatta ve hatta kendini rüyalarında yemek yaparken gören... Var mıdır acaba...
Daha önce de mantar çorbası yapmıştım. Fakat bu çorbanın nefaseti hepsinden farklı. Lüks bir restoranın menüsünü süsleyecek cinsten... Yine şiddetle tavsiye ediyorum. Ama bu kez süreyi biraz bonkör kullanmak gerekiyor. Mutfakta sabırla yaklaşık 1.5 saat harcamanız lazım örneğin... Denemeye karar verenlere kolay gelsin...

Malzemeler:

150 gr shiitake mantarı
150 gr portobello mantarı
150 gr cremini (veya porcini) mantarı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
150 gr artı 1 yemek kaşığı tereyağı
2 adet doğranmış kuru soğan
1 havuç, doğranmış
1 dal taze dağ kekiği artı 1 tatlı kaşığı doğranmış taze kekik yaprağı
tuz, karabiber
70 gr un
250 ml yemeklik beyaz şarap
250 ml süt
250 ml krema

Yapılışı:

Mantarları bir kağıt havlu yardımıyla silerek temizleyin. Yıkamayın, yıkarsanız bütün lezzeti suyla akıp gider. Saplarını ayırın. Mantar şapkalarını minik küpler halinde doğrayın. Bir kenara ayırın.
Bir tencerede 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağını eritin. Mantar sapları, 1 tatlı kaşığı tuz, soğan, havuç, taze dağ kekiği filizi ve yarım tatlı kaşığı karabiberi ekleyin. Orta-kısık ateşte 15 dakika boyunca pişirin. 6 bardak su ekleyerek kaynatın. Kaynayınca altını kısarak 30 dakika boyunca orta ateşte kapağı açık olarak pişirin. Suyunu süzerek bir kenara alın. Yaklaşık 4.5 su bardağı çorba suyu olmalı.
Bu sırada başka bir tencerede kalan tereyağını eritin. Mantar şapkalarını eklereyek 10 dakika boyunca kahverengi ve yumuşak oluncaya dek kavurun. Unu ekleyerek 1.5 dakika daha kavurun. Ardından beyaz şarabı da ekleyin ve 1 dakika daha karıştırın. Süzdüğünüz 4.5 bardak çorba suyunu, doğranmış taze kekiği, 1 buçuk tatlı kaşığı tuzu ve 1 tatlı kaşığı karabiberi de ekleyerek bir taşım kaynatın. Kaynadıktan sonra altını kısarak 15 dakika daha pişirin. Daha sonra süt, krema, istediğiniz kadar tuz ve karabiberi ekleyerek 10 dakika daha hafif ateşte pişirin. Sıcak servis yapın.

Not: Pişme süreleri her aşamada çok önemli. Biraz sabır gerektirdiğini söylemiştim :) Afiyet olsun!

7 yorum:

  1. Canım merhaba...
    Seni tekrar görmek çok güzel..

    Ellerine sağlık çorban nefis...

    YanıtlaSil
  2. Canım seni mimledim. Bloğuma beklerim:)

    YanıtlaSil
  3. güzel sofralar güzel yemekler...iyide ahh kilo sorunu olmasa...bide güzel güzel kilo vermeyi başarsak demi yaa.. :)) iyi günler diliyorum...

    YanıtlaSil
  4. Demet Hanım... Aynen katılıyorum! :)

    YanıtlaSil
  5. meliscim bir dolaşayım dedim bugün liste arkadaşlarımı...geçerken sanada bi uğradım...nasılsın bakalım demek için... :))

    YanıtlaSil
  6. harika görünüyor... ellerine sağlık tanıştığıma memnun oldum

    YanıtlaSil
  7. Biraz İzmir'i özlemek, biraz puzzle, biraz pasta, biraz yemek, biraz sahilde yürümek, biraz kitap... Ama en çok da bunları Barış'ımla paylaşmak...
    Tüm bunlardan artan zamanınız olursa MİNYATÜR bloguma beklerim :)

    www.ozdenceyhan.blogspot.com

    YanıtlaSil